Przysmaki wyspy Fuerteventura

Kuchnia
'Grilled Fish at Poco Loco :)' - Fuerteventura
'Grilled Fish at Poco Loco :)' - Attribution: Fabiola Partyka

Kuchnia Fuerteventury to oczywiście smakowite, świeże ryby, ale nie tylko. Mięso kozie (z hiszp. 'cabra') jest jednym z najpopularniejszych przysmaków na wyspie. Oryginalne dania na bazie tego mięsa serwowane są tutaj od wielu lat. Do wyboru mamy pieczoną lub duszoną koźlinę z ziemniakami z Wysp Kanaryjskich, zwanych czasem ziemniakami 'pomarszczonymi', gdyż tak wyglądają po ugotowaniu oraz z tradycyjnym sosem Mojo Picón. Koźlina ma podobny smak i konsystencję, co wołowina, jednakże zawiera trochę więcej tłuszczu, dzięki któremu potrawy nie są suche po ugotowaniu i zachowują świetny smak.

Ziemniaki kanaryjskie soli się podczas gotowania i podaje z sosem 'mojo picón'. Istnieją dwa rodzaje 'mojo picón' na wyspie. 'Mojo rojo' to czerwony sos z z kminku oleju czosnkowego i chili (lub pieczonych papryczek) stanowiący świetny dodatek do mięs i warzyw. Drugi rodzaj sosu - 'mojo verde' (zielony) jest łagodniejszy i robi się go z oleju czosnkowego i kolendry. Jeśli smakuje wam pikantne curry, 'mojo picón' (rojo) z pewnością przypadnie wam do gustu. Do przyrządzenia sosu 'mojo picón' stosuje się różne receptury. Ponadto jest jeszcze jedna odmiana czerwonego sosu, w którym obecne są migdały. Jest on nazywany 'mojo amarillo' (żółty), ale można go skosztować tylko w niektórych częściach wyspy.

W wodach opływających Fuerteventurę występuje wiele gatunków ryb, a jedną z najbardziej znanych jest Vieja (ryby papugi). Typowe danie na wyspie to Vieja doprawiona cytrusami gotowanymi w piecyku i podawana z ziemniakami oraz 'mojo'. Na liście dań głównych oczywiście nie może zabraknąć koźliny, która podawana jest jak zwykły gulasz w miseczce oraz z warzywami, ziemniakami i 'mojo'. Sposób przygotowania tego posiłku także różni się w zależności od regionu. Zdarza się, że kości zwierzęcia pozostawione są dla smaku i podczas jedzenia można znaleźć kilka z nich w środku potrawy.

Na Fuerteventurze wytwarza się wiele rodzajów sera, a niektóre z nich powstają według receptury 'majorero' (rdzenni mieszkańcy wyspy Fuerteventura), którzy hodowali kozy dla mięsa i sera. Kozi ser ma bardzo mocny smak i stosuje się go w wielu potrawach, od sałatek po kanapki. Nie trudno znaleźć ser kozi 100 %, jednak niektóre sery zawierają ok. 15-20%, mleka owczego stosowanego podczas jego wytwarzania. Na wyspie można znaleźć różne gatunki sera i są one oceniane na podstawie zawartości mleka koziego. 'Fresk queso' (świeży ser biały) jest bardzo miękki i wyrabia się go z mleka krowiego, a także z mleka koziego.

W kuchni wysp kanaryjskich stosuje się 'gofio' - rodzaj zboża. Często stosowane jest ono jako środek zagęszczający do sosów i zup, a także do przygotowywania potraw z koźliny. Stosuje się go także z mlekiem do owsianki (kaszy) lub płatków śniadaniowych. Palone ziarna uzyskane z pszenicy i kukurydzy lub jęczmienia były stosowane przez lata i odegrały ważną rolę w czasach głodu i biedy podczas hiszpańskiej wojny domowej. Stosowano je z cukrem i wodą do wytwarzania makaronu-pasty ciasto-podobnej, którą można było spożywać bezpośrednio lub gotować na wiele sposobów. Niektóre dzieci wciąż jedzą 'gofio' prosto z torebki.